Saltar apartados

Jaume Pujol Ramo

Currículum

Jaume Pujol es va llicenciar en Ciències Físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona en 1981 i es va doctorar en la mateixa Universitat en 1990. És Catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), en la qual imparteix docència en Òptica Fisiològica i Color des de 1984. La seua activitat investigadora està focalitzada fonamentalment en els camps de l'òptica visual i les tècniques multiespectrales. En òptica visual el seu principal interès radica en l'estudi de la qualitat òptica de l'ull, el desenvolupament d'instrumentació per a l'avaluació objectiva d'aquesta qualitat i el desenvolupament de nous sistemes i mètodes per a l'avaluació de la funció visual i la realització de teràpies visuals. En color està interessat en les tècniques multiespectrales i hiperespectrales i les seues aplicacions en salut i indústria. Té 5 sexennis de recerca reconeguts per la CNEAI. Ha publicat més de 80 articles en revistes internacionals d'impacte i ha presentat més de 175 comunicacions a congressos. És inventor de 15 patents, 6 d'elles en explotació, ha escrit quatre llibres sobre Òptica Fisiològica i Color i ha dirigit 15 tesis doctorals. . Ha sigut responsable de les de 50 projectes de recerca finançats per agències públiques i companyies privades, i organitzador de diversos congressos científics. Va ser director del Departament d'Optica i Optometria (1994-2000) i del Centre de Sensors, Instrumentació i Sistemes (CD6) (1997-2009) de la UPC, president del Comite Nacional de Color (2007-2010) i fundador de la spin-off VISIOMETRICS. Actualment és director del Davalor Research Center (dRC), President del Consell Clínic de Davalor i Director científic del CD6.

Resum de ponència: Avaluació de la funció visual i realització de teràpies en entorns de realitat virtual.

Les noves tecnologies poden facilitar considerables avanços en les ciències de la visió i en particular en l'optometria. En aquesta conferència s'analitzaran la potencialitats que ofereixen els entorns de realitat virtual per a l'avaluació objectiva de la funció visual i la realització de teràpia visual i s'indicaren les principals limitacions que presenten. En particular es descriurà el sistema EVA (Eye and Vision Analyzer) desenvolupat per l'empresa DAVALOR i en la qual el Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes de la Universitat Politècnica de Catalunya ha tingut una participació molt activa. EVA permet igualar els plànols de convergència i acomodació, i incorpora un autorefractometro i un eytracker per a l'avaluació objectiva de la funció visual mentre el pacient interacciona amb un videojoc. Igualment permet la realització d'exercicis de teràpia visual amb un registre objectiu de l'evolució del pacient. Finalment es discutirà l'increment del valor de la tasca professional de l'optometrista que pot suposar disposar de sistemes com el descrit.

OPTOINNOVA


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 965 90 93 73

Fax: (+34) 965 90 93 69

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464