Saltar apartados

Javier Placeres

CURRÍCULUM

Javier Plaers

Nascut a Sant Sebastià (Guipúscoa), estudie la carrera de medicina en la Universitat del País Basc (UPV) entre els anys 1994 i 2000. Durant el curs 2000-2001 es preparaó per a l'examen MIR, realitzant de l'any 2001 a 2005 l'especialitat d'oftalmologia en Hospital Universitari Sant Joan d'Alacant.

Actualment és oftalmólogo de la secció de retina mèdic-quirúrgica de l'Hospital de Torrevella i de la clínica OFTÁLICA, Alacant, amb la realització d'unes 100 cirurgia anuals i a més és president del comitè d'uveítis de l'Hospital de Torrevella.

Va aconseguir la Suficiència investigadora en oftalmologia pediàtrica 2005-2006. Té el títol d'excel·lència com Fellowship board europeu oftalmologia en 2007, Fellowship evrs (European vitreoretinal society), Bremen, Alemanya 2008. A més ha sigut observador en la clínica Sourdille, Nantes 2010, a Frankfurt 2011, en l'IMO (institut de microcirugía ocular de Barcelona) 2013.

 

 

Resum del Curs: "Fons d'ull a l'abast de la mà"

En ocasions, quan tractem de refractar a un pacient, observem que no aconsegueix la visió esperada o apreciem una baixada de l'agudesa visual respecte a un examen prèviament realitzat. Quan açò ocorre hem de preguntar-nos quin és la causa d'aquest dèficit visual. Generalment és a causa de patologies del pol anterior, com les cataractes, detectables en l'exploració amb llum d'esquerda però en altres ocasions la causa d'aquesta pèrdua visual té origen en la retina.

L'exploració de la retina requereix la dilatació pupil·lar prèvia amb col·liris midriáticos i l'exploració subsegüent amb les lents de fons d'ull. En els últims anys, els avanços tecnològics han permès una primera aproximació a l'exploració retiniana sense la necessitat de realitzar la dilatació de l'iris. Així, disposem aparataje com els retinógrafos no midriáticos, l'Optomap, etc. L'inconvenient d'aquesta tecnologia és l'elevat cost econòmic dels mateixos així com l'espai requerit a causa del volum dels mateixos.

Recentment disposem del SMARTSCOPE PRO, que permet l'exploració bàsica del fons d'ull. Entre els principals avantatges que presenta s'inclouen la manejabilitat, ja que es tracta d'un dispositiu portàtil, permetent l'exploració ràpida tant en xiquets com en adults. Una altra de les seues virtuts és que no requereix dilatació pupil·lar i després d'uns pocs segons podem disposar d'imatges tant de pol anterior com a posterior.

En resum, els avanços tecnològics ens permeten realitzar una primera aproximació diagnòstica de les patologies que afecten a la retina quan un pacient no aconsegueix la visió desitjada o si en l'exploració rutinària del fons d'ull apreciem alguna anomalia.

OPTOINNOVA


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 965 90 93 73

Fax: (+34) 965 90 93 69

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464