Saltar apartados

Maria Amparo Díez Ajenjo

CURRÍCULUM

Diplomada en Òptica i Optometria. Llicenciada en Física. Doctora en Neurociencias Bàsiques i Aplicades per la Universitat de València. Actualment exerceix la seua pràctica professional en la Clínica Optomètrica de la Fundació Lluís Alcanyís de la Universitat de València, activitat que compagina amb una plaça de professor associat de la Universitat de València i amb col·laboracions científiques amb la Unitat de Còrnia i Pol Anterior i amb la Unitat de Qualitat Visual de FISABIO Oftalmologia Mèdica (FOM).

Ha publicat nombroses ponències en congressos nacionals i internacionals, així com publicacions en revistes nacionals i internacionals, i capítols de llibres, tant de temes relacionats amb el pol anterior (fonamentalment còrnia i lents intraoculares), però atès que la seua formació postdoctoral ha sigut de pol posterior, també ha publicat articles sobre problemes associats fonamentalment a les vies visuals, com a continuació a la seua Tesi Doctoral.

 

 

RESUM DE PONÈNCIA: LA IMPORTÀNCIA DEL TABAC EN L'ANAMNESI. EFECTES EN LES VIES VISUALS

Encara que ja fa anys que en la recerca ja es va incorporar, en la clínica habitual encara és poc freqüent que un optometrista pregunte als seus pacients per hàbits alimentosos, i per temes relacionats amb el consum d'alcohol, drogues o tabac. És ben conegut i està ben documentat en la bibliografia, que aquests hàbits poc saludables afecten a la visió del pacient, fonamentalment en el pol posterior, a nivell neuronal.

Un dels hàbits més estès i acceptat socialment és el tabac. Científicament està comprovat que aquest hàbit en usuaris amb anys d'evolució i fumant una quantitat considerable de cigarrets al dia, produeix ambliopies denominades %u201Cdel tabac%u201D, així com alteracions en les vies visuals. Totes les proves de detecció d'aquestes pèrdues són competència dels optometristas, ja que fonamentalment consisteixen en la realització de proves colorimètriques i campimetrías. Però, en pacients que porten pocs anys fumant (5 anys o menys) o que la quantitat de tabac diària no és superior als 20 cigarrets al dia, no existeixen evidències científiques que s'observen alteracions colorimètriques, i en l'anamnesi no se li sol donar importància. Durant aquesta exposició es demostrarà que fins i tot en aquests pacients ja s'observen pèrdues importants que poden explicar part de simptomatologia que poden patir.

 

OPTOINNOVA


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 965 90 93 73

Fax: (+34) 965 90 93 69

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464