Saltar apartados

Nicolás Cuenca Navarro

CURRICULUM

El Dr. Nicolás Cuenca és llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat de València. Va realitzar els seus estudis postdoctorales en el departament de Fisiologia de la Universitat d'Utah (USA). ÉS doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat d'Alacant. En l'actualitat és professor Titular en la Universitat d'Alacant i professor associat del Departament d'Oftalmologia de la Facultat de Medicina d'Universitat d'Utah (USA). Dirigeix el Grup de recerca de %u201CNeurobiología del sistema visual i teràpia de malalties neurodegenerativas%u201D de la Universitat d'Alacant el qual pertany a les xarxes de recerca RETICS de l'Institut Carlos III. És avaluador de diverses revistes científiques de caràcter internacional i editor de dues revistes de prestigi internacional. Ha rebut nombrosos premis nacionals i internacionals pels seus treballs de recerca i fotografia científica de la retina. Té l'Acreditació de l'ANECA per a Catedràtic d'Universitat 2012.

Ha publicat 117 articles en revistes científiques internacionals d'alt prestigi en l'àrea d'Oftalmologia i Neurociencias. També ha presentat mes de 280 comunicacions a congressos nacionals i internacionals i ha impartit com convidat diverses conferències internacionals.

Finalment he sigut investigador principal de projectes privats amb l'ONCE, Fundació Mèdica Mútua Madrilenya, Fundaluce finançats i proyetos amb l'empresa Proretina i l'empresa Stem Cell Inc. de Califòrnia USA. En l'actualitat dirigeix un projecte de recerca finançat per la Fundació Michael J. Fox Americana sobre el Parkinson.

 

RESUMEIXEN PONÈNCIA: RECERCA I TERÀPIA EN MALALTIES NEURODEGENERATIVAS DE LA RETINA

En l'actualitat la tomografia de coherència òptica (OCT) s'ha convertit és una eina essencial en la pràctica clínica. La seua introducció ha revolucionat les proves d'imatge en el camp de l'oftalmologia, i l'han fet indispensable no solament per a l'estudi, el diagnostique, tractament i pronòstic de determinades patologies sinó per a la presa de decisions terapèutiques i valoració funcional postquirúrgica. Aconsegueix corts bi o tridimensionals mesurant el retard en la transmissió de la llum reflectida sobre un espill de referència i la quantitat de llum absorbida o reflectada per les capes de la retina basant-se en el principi de la interferometría. S'obté una imatge de la retina en la qual podem observar l'estructura i capes cel·lulars de la retina. Atès que una correcta interpretació de l'OCT és de gran rellevància és fonamental determinar l'exacta naturalesa de cadascuna de les bandes observades en l'Oct. No obstant açò, no hi ha unanimitat en aquesta correlació histológica entre grups i fins i tot en treballs del mateix grup i no coneixem publicacions en els quals es mostre l'exacta naturalesa de cada banda de l'OCT, especialment en la fòvea. El nostre grup ha utilitzat tècniques d'inmunocitoquímica per a identificar, en la fòvea, les estructures cel·lulars i compartiments cel·lulars que corresponen amb les diferents bandes que s'observen en una Oct.

La correlació de les línies d'hiperreflectividad amb les seues corresponents estructures retinianas en diferents patologies és un repte de futur que ajudaria a millorar el diagnòstic i pronòstic de les malalties retinianas.

OPTOINNOVA


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 965 90 93 73

Fax: (+34) 965 90 93 69

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464